Cheia aCasa

Satul Cheia e aCasa
Persoana de contact: 
Covaci Cristina
Limbi vorbite la ferma: 
Romana, Franceza, Engleza.
Descrierea zonei: 
Zona carstica, deluroasa, alternanta armonioasa intre pasuni si paduri tinere de fag, arin si mesteacan in preponderenta, precum si alte foioase. Asezarile omenesti sunt pe principiul satului romanesc vechi - gospodarii rasfirate pe dealuri, vecinii comunicand prin "tzipurituri". Se mai pastreaza case si suri din barne de lemn, acoperite cu paie. Oamenii sunt aspri si scumpi la vorba. Sunt crescatori de animale din timpuri istorice. Gospodaria noastra se afla intr-un sat parasit, la cel putin 5 km de orice drum, pe valea formata de un parau, intr-o poiana, in mijlocul unei dumbrave. Zona este extrem de salbatica, fiind tranzitata ocazional de iubitori de munte, localnici aparand de te miri unde si disparand daca clipesti (poteci stiute numai de ei) si cai nepotcoviti. In imediata apropiere se afla rezervatia naturala Cheile Rametului, Cheile Baltii, Cheile Pravului.
Ce se cultiva la ferma: 
In gradina noastra mica plantam cartofi, floarea-soarelui, ceapa, usturoi, salata, dovlecei, varza (alba, rosie, de vara, iarna), sfecla, rosii, fasole, morcovi si altele. Avem gaini, bibilici si ratuste. Din primavara acestui an vom mari familia cu cateva caprite, pe post de masini de tuns.
Dimensiunea fermei: 
Aproximativ 4000 mp.
Luni in care se accepta voluntari: 
Din martie pana in octombrie inclusiv.
Activitatile voluntarului: 
Gospodaria are ca obiectiv principal restaurarea unor case traditionale din Muntii Trascau, intretinerea gradinii de zarzavat conform principiilor de permacultura, strangerea lemnelor de foc. Martie 2015: pregatirea gradinii pe principiul hugelkultur si spirala plante aromatice; Aprilie 2015: inconjurarea terenului cu gard traditional, podirea cu lemn a unei case vechi 8/4m, izolarea podelei cu paie mocirlite, montarea usilor si a ferestrelor la doua casute vechi cu tzatzani din lemn tehnica locala, nu cu balamale; plantat seminte in gradina; Mai 2015: sapat fundatie pentru o casa din barne de lemn vechi 12/9m, carat paie pentru acoperis cu caruta cu cai (cam 40 tone de paie, cam 20 de drumuri), daca este cald - tencuirea cu pamant pe interior in mod traditonal a doua case vechi de 150 ani respectiv 210 ani (atestare in registrul agricol local), stramutate deja la noi pe teren din 2014, ingrijire gradina; Iunie 2015: o casa 12/9m se inalta pe teren de catre un mester local, folosind tehnici si unelte traditonale: inaltarea peretilor din barne din lemn vechi de fag, a sarpantei din lemn de brad, acoperirea acesteia cu paie, ingrijire gradina; Iulie 2015: pardoseala din lut la casa 12/9m tehnica traditionala (balega de vaca batuta cu "imblaciul" de se face tare ca piatra), 4 sobe din lut si piatra vulcanica, fara plita de fier tehnici traditionale, dintre care doua cu ploaptan (loc de dormit), ingrijire gradina; August 2015: construirea microhidrocentralei, varuirea caselor si moment muuuult asteptat- impodobirea acestora cu obiecte de patrimoniu (mobilier, tzoale, icoane, ulcele, linguri din lemn, unelte traditionale), ingrijire gradina; Fiind implicate atatea variabile (vremea, tehnica traditionala, stilul lent ardelenesc si maria sa factorul uman), evident programul este orientativ.
Cazare: 
In camera cu priciuri de 10 locuri cu saltele si soba de teracota in vechea scoala a satului sau in podurile caselor acoperite cu paie.
Dieta: 
Sunt accesibile orice tip de meniu. Carnea nu reprezinta punctul nostru forte din cauza imposibilitatii de a o conserva pe timp de vara. Oua, lapte, branza, cas, smantana slanina provin doar din surse locale, verificate de noi.
Cateva cuvinte despre familie: 
Satui de viata galopanta din Bucuresti am preferat sa ne luam un concediu pe termen nelimitat. O adevarata legenda se poate naste in imaginatia copiilor nostri atunci cand descopera vreo vietate sau relicve de mult acoperite de pamantul arat cu pluguri de lemn. Gabi, Cristina, David si Alice va asteapta in opinci, in basmul Tinerete fara batranete, sa va redescoperiti ritmul vostru initial, respirand lent, linistit, plenar, Viata. E pe bune, nu-s doar vorbe.
Animale de companie: 
Un motanel cu coada taiata de vreo usa ce s-a inchis prea repede in urma lui, o alta pisica care se va multiplica in primavara, un catel de talie mica "Blaj" pe post de sonerie, Turandot o catea din rasa Samoyed si cei 8 pui ai ei .
Alte mentiuni: 

Se intampla rar sa nu avem acoperire gsm (orange) dar nu ne suparam daca insistati sau ne trimiteti un sms. Accesul pana la gospodaria noastra se poate face fie pe poteca turistica o ora jumatate, fie traversand Cheile Rametului prin apa o ora jumatate.

best Running shoes brand | Men's Runners & Sports Trainers